Güney Kore’de iktidar partisinden Devlet Başkanı Yoon’un azil oylamasına boykot

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon’un Görevden Alınması İçin Meclis Oylaması Boykot Edildi

Güney Kore’de iktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP) milletvekilleri, 3 Aralık’ı 4 Aralık’a bağlayan gece sıkıyönetim kararı alan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınması için meclise sunulan önergenin oylanmasını boykot ederek salondan çıktı. PPP milletvekilleri, Yoon’un görevden alınmasına ilişkin yapılacak oylamayı boykot etti ve oylamada yer almadı.

Devlet Başkanı Yoon’un eşi Kim Keon-hee’ye ilişkin ‘yolsuzluk ve seçimlere müdahale’ iddialarının soruşturulması önergesi için yapılan oylamada, PPP milletvekilleri oy kullanmadan salonu terk etti. Oylama sırasında sadece bir PPP milletvekilinin salonda kaldığı bilgisi verildi. Yoon’un eşi Kim Keon-hee’ye ilişkin yapılan soruşturma talebi de milletvekillerinin oyuyla reddedildi.

Mecliste 200 Vekilin Lehte Oyu Gerekiyor

Yoon’un görevden alınması önergesinin kabul edilmesi için meclis üye tam sayısının 3’te 2’sini oluşturan 200 milletvekilinin lehte oy vermesi gerekiyor. Muhalefet bloku, 300 sandalyeli Ulusal Meclis’te 192 koltukla temsil ediliyor ve nitelikli çoğunluk sağlayabilmek için PPP’den en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor.

PPP yetkilileri, Yoon’un görevden alınması için sunulan önergeyi desteklemeyeceklerini ve aynı şekilde eşi Kim Keon-hee’ye ilişkin soruşturmanın yapılmasına yönelik oylamaya da destek verilmeyeceğini açıkladılar.

Muhalefet, İktidar Partisini Oylamaya Katılmaya Çağırdı

İktidar partisi vekilleri salondan ayrılınca, Ulusal Meclis’te Yoon’un görevden alınmasıyla ilgili oylama başladı. Muhalefet partisi temsilcileri, iktidar partisi milletvekillerinin teker teker isimlerini sayarak oylamaya katılmaya davet etti. Meclis Başkanı da demokrasiyi korumanın bir yolu olarak oy kullanmanın önemini vurgulayarak iktidar partisi milletvekillerine oy kullanma çağrısını tekrarladı.

Ne Olmuştu?

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, yerel saatle 3 Aralık gecesi yaptığı televizyon konuşmasında muhalefetin devlet karşıtı aktivitelerde bulunmakla suçlanarak ülkede sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak parlamentonun oylaması sonucunda karar geri alınmış ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak geri adım atılmıştı.

Yoon, muhalefeti hükümetin işleyişini engellemekle suçlayarak, sıkıyönetimin Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlüğü korumayı amaçladığını savunmuştu. Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı.

Ulusal Meclis’te yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Yapılan oylamanın ardından sıkıyönetim kararı hükümsüz ilan edilmişti.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında sıkıyönetimin sona erdiğini duyuran Yoon, Savunma Bakanı Kim Yong-hyun’un istifasını kabul etmişti. Ana muhalefet partisi ve diğer muhalefet partileri, Yoon’un sıkıyönetim kararının yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle görevden alınması için meclise önerge sunmuşlardı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir